imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |

Бібліотечна полиця академічної україністики

 

У рамках доброчинної акції «Національна академія наук України - бібліотекам» Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології (ІМФЕ) ім. М. Т. Рильського НАН України зробив щедрий академічний україністичний дарунок (69 унікальних видань Інституту загальною вартістю близько 100 тисяч гривень) Ірпінській міській публічній бібліотеці імені Максима Рильського.

Передані установою праці є важливими джерелами з національної культури та мистецтва для краєзнавців, здобувачів середньої та вищої освіти, які цікавляться культурою та минувшиною України. Це - цінне надходження для бібліотеки міста Ірпеня, що має надзвичайно багату літературно-мистецьку історію.

Присутні у читацькій залі книгозбірні бібліотечні працівники навчальних закладів міста, учителі високо оцінили передані видання, активно обговорювали унікальну збірку праць, що надійшла до бібліотечного фонду, висловлювали думки і сподівання на подальшу співпрацю з ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України та з іншими установами Академії.

Презентація книг вдало доповнювалася талановитими виступами солістки Валентини Богданової, викладачки дитячої школи мистецтв імені М. Вериківського Руслани Руденко з концертмейстером Вікторією Бондаренко (зіграли й заспівали народну пісню в обробці Бориса Лятошинського), художнім номером музичного ансамблю «Джерело» (художній керівник - Анатолій Мазниченко), проникливим виконанням Віталія Кобзаря «Думи про козака Нетягу» тощо.

 

Моменти презентації

 

Директор публічної бібліотеки м. Ірпеня Олена Циганенко у своєму виступі подякувала директору ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України академіку НАН України Ганні Скрипник (головному редактору більшості видань), усьому колективу академічної установи за унікальну колекцію книг із україністики.

 

Деякі відгуки та враження учасників презентації

«У нашій бібліотеці також багато цікавих видань, але таких ще у нас не було. Наші установи поєднує ім'я Максима Рильського, це велика відповідальність щодо пам'яті про цю велику людину» (директор Ірпінської бібліотеки О. Циганенко).

* * *

«Для нашої музичної школи ім. М. Вериківського ці книги неоціненні. Тут багато унікальних видань про історію класичної та народної музики, композиторів, енциклопедії, де є статті про вихідців з нашого краю» (викладачка В. Бондаренко).

* * *

«Всі ці книги, як і цей "Етнографічний образ..." - це родовід всієї України, який має знати кожен, як і свій власний. Ви тільки уявіть собі, яка це велика праця цього невеликого інститутського колективу, щоб це все так глибоко дослідити і повернути з небуття українську культуру народові!» (викладач і письменник С. Мартинюк). 

* * *

«Ці книги - справжній скарб. Я як член кобзарського братства намагаюся тут доносити думки покійного [доктора мистецтвознавства, професора] Михайла Хая, колишнього вашого співробітника, а нашого - братчика, про значення кобзарства для самоусвідомлення нації та великого майстра Миколу Будника, який тут мешкав. Насправді попереду ще багато роботи. Ці книги допоможуть у нашій діяльності» (виконавець українських народних дум Віталій Кобзар).

* * *

«Наш культурний бібліотечний фронт отримав вагоме підкріплення» (журналіст В. Собчук).

* * *

«Якщо сказати, що це добра справа, то це нічого не сказати. Але для всього цього має бути масштабна широка державна програма: і для таких досліджень, і для їх поширення» (юрист І. Шмигельський).