imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |

Відійшов у вічність...

Шановні колеги України та зарубіжжя!

 

Дирекція та колектив Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України висловлюють глибокий смуток у зв'язку непоправною втратою славетного вченого етнолога професора, доктора габілітованого Маріана Покропека.

Усе своє життя вчений присвятив становленню та розвитку етнографічних досліджень у Варшавському університеті та вихованню багатьох поколінь польських етнологів та народознавців. Про його плідну наукову, культурно-освітню та музейницьку діяльність відомо в багатьох країнах світу. Гордістю для польської народознавчої галузі є створений ним Музей народного мистецтва в Отренбусах під Варшавою, де представлено унікальну колекцію творів народної культури та декоративно-прикладного мистецтва, експонати до якої дослідник збирав протягом усього життя.

Наш Інститут мав честь бути організатором експозиції польських народних витинанок з Музею народного мистецтва в Отренбусах, яка була представлена в Українському домі в Києві. Зокрема, до цієї мистецької події Інститутом було підготовлено та видано буклет про представлену експозицію.

Професор Маріан Покропек постійно підтримував контакти з українськими вченими, всіляко сприяв науковцям нашого Інституту під час їхнього перебування в Польщі, допомагав в організації фольклорних експедицій та практик студентів, зокрема на Підляшші, у Сільськогосподарському музеї в Чекановцу. Також видатний учений постійно долучався до популяризації української народної культури в Польщі. Вітчизняні народні майстри повсякчас мали можливість презентувати свої колекції в Музеї народного мистецтва в Отренбусах.

Наша жалоба та щире співчуття дружині незабутнього Пана Професора - Пані Станіславі, всій його родині, друзям та колегам..

Вічна пам'ять

 

 

 

 

Директор Інституту мистецтвознавства,
фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України,
академік НАН України
Ганна Скрипник