imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |

Довіра до інформації

 

28 квітня 2022 року в Інституті відбулася онлайн-лекція «Інформаційна гігієна під час війни».

Слухачами лекції були співробітники нашого Інституту, аспіранти, наукові та науково-педагогічні співробітники Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України, Інституту педагогічної освіти НАПН України, Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука.

Модератор заходу - кандидат історичних наук, заступник директора Інституту Наталія Стішова привітала усіх учасників онлайн-заходу та зауважила, що на сьогодні тематика лекції є важливою та актуальною, адже достовірність та об'єктивність медіа формують для загалу українських та світових читачів реалістичну картину усіх подій, які відбуваються з часу повномасштабного вторгнення російських окупантів на територію України. Спікерами заходу були: головний спеціаліст відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин МОН України Раїса Євтушенко, яка виступила із повідомленням про потребу інтеграції курсів з медіаграмотності в освітній та науковий процес; молодший науковий співробітник відділу екранно-сценічних мистецтв та культурології ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАН України Оксана Волошенюк - під час лекційного виступу продемонструвала візуальний ряд, в якому скомпоновано та розкрито відповіді такі питання:

 Кому можна довіряти під час війни;
 Які бувають медіа;
 Чому соцмережі НЕ джерело правди;
 Як поводитись у месенджерах;
 Як перевіряти факти.

 

 

Після лекції відбулося обговорення основних питань порушеної проблематики. Зокрема, доктор історичних наук, провідних співробітник відділу «Українських етнологічний центр» Теофіл Рендюк висловив міркування щодо правдивості та доречності оприлюднення у відкритих джерелах інформації про чисельність втрат особового складу та техніки з обох сторін та кількість військової та гуманітарної допомоги, виділеної співдружніми державами для України. Доктор філологічних наук, провідний науковий співробітник відділу української та зарубіжної фольклористики, член-кореспондент Леся Мушкетик зауважила про потребу насамперед працювати над інформаційним фронтом із молоддю та дітьми, адже в них відбувається формування світогляду, освітнього рівня, громадянської та патріотичної позиції.

 

 

Для онлайн-заходу молодший науковий співробітник відділу «Український науковий центр», голова Ради молодих учених Інститут Олександр Головко за тематикою лекції продемонстрував презентацію видань Інституту, які виконані співробітниками відділу екранно-сценічних мистецтв та культурології у різні роки. 

 

 

Організатор онлайн-лекції - в. о. вченого секретаря, канд.іст.наук Катерина Бех