imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |

ПІШЛА ВІД НАС ТЕАТРОЗНАВЕЦЬ ГАЛИНА ЛИПОВА

 

Звістка приголомшлива, але, на превеликий жаль, правдива. 13 серпня 2021 року відійшла у вічність наша дорога колега - Галина Володимирівна Липова.

Кандидат мистецтвознавства, доцент, старший науковий співробітник ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАН України Галина Володимирівна Липова була одним із провідних українських театрознавців. Понад 30 років вона працювала у названому академічному Інституті - у відділі театрознавства, від 2016 року - у створеному тоді відділі екранно-сценічних мистецтв та культурології. Основні напрями її досліджень скеровувалися на український театр ХХ - початку ХХI ст. у всій множині його проявів, насамперед мовних, жанрових та стильових процесів, на пошуки шляхів поєднання класичного театрознавства зі структурно-семіотичним підходом до мистецьких явищ. Її наукові тексти ніколи не залишали сумнівів у тому, що вони написані фахівцем, який має енциклопедичні знання у сфері українського театру, блискуче володіє пером, створені справжнім Майстром.

Пані Галина була дуже вимогливою до своїх вихованців, прискіпливо виправляла кожне речення молодих дисертантів. У співпраці з нею вони отримували справжню наукову школу.

У своєму творчому житті вона продовжила родинну традицію служіння музі театру, вірності театрознавчій науці. Її мати, так само театрознавець, Людмила Анастасіївна Дашківська багато літ теж працювала у вищезгаданому академічному Інституті.

У спілкуванні з колегами Галина Володимирівна незмінно була доброзичливою, толерантною, ніколи нікого не образила, водночас мала почуття гумору, завжди посміхалася, ніби випромінювала у навколишній простір позитивну енергію. Це той випадок, коли людину, науковця замінити ніким, це непоправна втрата для українського театрознавства, Інституту, академічної науки.

Найщиріші співчуття родині Липових-Дашківських, усім близьким і колегам. Тримаймося.

 

Колектив ІМФЕ