imfe.jpg
  English
.
.
.

2024,2023,20222021,2020,2019,2018,2017,2016,2015,2014,2013,2012,2011,2010

 

 

Важлива подія на ниві зарубіжної україністики

 

10 листопада 2021 р. за ініціативи Інституту культурної спадщини Республіки Молдова на базі сектору «Етнологія українців» установи відбувся VI Міжнародний науковий симпозіум «Молдо українські етнокультурні зв'язки в синхронії і діахронії». Науковим співорганізатором форуму став Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського (далі - ІМФЕ ім.М.Т.Рильського) Національної академії наук України, що має багатолітній досвід плідної співпраці з молдовськими колегами. Захід, що проводився на платформі Google Meet, був приурочений пошануванню пам'яті видатного українознавця, академіка Академії наук Республіки Молдова та Вищої школи України Костянтина Федоровича Поповича, фундатора вказаного україністичного осередку, що цьогоріч відзначає своє 30 річчя. 

Прочитати повністю...

 


  

Міжнародна наукова конференція
«Питання термінології в сучасній славістичній фольклористиці»

 

19 жовтня 2021 р. у режимі онлайн відбулася Міжнародна наукова конференція «Питання термінології в сучасній славістичній фольклористиці». Науковий захід був проведений Інститутом мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім.М.Т.Рильського Національної академії наук України у співорганізаторстві з Комісією з дослідження слов'янського фольклору при Міжнародному комітеті славістів, Українським комітетом славістів та Українським комітетом Міжнародної асоціації з дослідження та поширення слов'янських культур.

Прочитати повністю...

 


 

Українсько-польське наукове співробітництво

 

20 жовтня 2021 р. в ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України відбулася презентація міжнародного наукового проекту «Staged otherness», присвяченого дослідженню неєвропейських народів у Центральній та Східній Європі у ХІХ на початку ХХ століття.

Прочитати повністю...

 


 

НАУКОВІ ЗУСТРІЧІ В КИЄВІ ТА СОФІЇ
ДО 180-РІЧЧ Я З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МИХАЙЛА ДРАГОМАНОВА

 

Перша київська зустріч в ІМФЕ ім. М.Т.Рильського НАН України

 

В Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України (далі - ІМФЕ) в рамках виконання спільного українсько-болгарського проекту «Культурна спадщина та національна ідентичність (Динаміка соціально-культурних процесів у сучасних суспільствах Болгарії та України)» Термін виконання 2019 - 2021 р. (керівники проекту - академік Ганна Скрипник та професор Петко Христов) відбулася зустріч з відомою дослідницею життя та діяльності М. Драгоманова, активною діячкою української діаспори в Болгарії Антоніною Якімовою, монографія якої «Болгарський період життя професора Михайла Драгоманова» (Київ, видавництво ІМФЕ, 2019) викликала інтерес в українських та болгарських науковців. В обговоренні планів спільного наукового співробітництва взяли участь співробітники відділу української та зарубіжної фольклористики - завідувач, к.ф.н. Лариса Вахніна, пров.н.с., д.ф.н. Оксана Микитенко, с.н.с., к.ф.н. Мирослава Карацуба, вчений секретар ІМФЕ, к.і.н. Катерина Бех.

Прочитати повністю...

 


 

Програма міжнародної наукової конференції
"Питання термінології в сучасній славістичній фольклористиці"
(19 жовтня 2021)

 

Переглянути програму

 



Міжнародна наукова конференція
«Сучасне сакральне мистецтво»

 

8 жовтня 2021 р. відбулася Міжнародна наукова конференція «Сучасне сакральне мистецтво», організована Кафедрою Україністики Варшавського університету. Зустріч проходила в різних формах: польські колеги зібралися в приміщенні Варшавського університету, а всі інші учасники брали участь в режимі онлайн. Конференцію відкрила завідуюча Кафедрою, пані Катажина Якубовська-Кравчик.

Прочитати повністю...

 



Міжнародна наукова конференція «Андрич у перекладі»

 

У цьому році виповнюється 60 років від тієї значної дати, коли Іво Андричу було присуджено Нобелівську премію у галузі літератури. Цієї відзнакою високо оцінено, як зазначалося у дипломі Шведської академії, «епічну силу», що її втілив письменник у своїй творчості, яка постійно привертає увагу читачів та перекладачів. Твори Андрича перекладено багатьма мовами світу, продовжують перекладати його і сьогодні. Відтак цілком природно, що на відзначення 60-ї річниці присудження Андричу Нобелівської премії Інститут Андрича у Белграді (Сербія) 24-26 вересня 2021 р. провів міжнародну міждисциплінарну онлайн конференцію, обравши темою «Андрич у перекладі».

Прочитати повністю...

 



Зустріч у Центральній бібліотеці імені Івана Франка, присвячена Юрію Мушкетику

 

22 вересня 2021 р. у середу відбулася зустріч бібліотекарів та читачів Центральної районної бібліотеки імені Івана Франка з дочкою видатного українського письменника Юрія Мушкетика (1929-2019), провідною науковою співробітницею ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України Лесею Мушкетик. Директорка бібліотеки Валентина Іванівна Микитович представила доповідачку і повідомила слухачів, що бібліотека непогано укомплектована творами Юрія Михайловича, як давнішими випусками, так і новими виданнями, і зазначила, що вони й зараз користуються популярністю у читачів різного віку, закликала ознайомитися з виставкою творів письменника, підготовленою бібліотекарями. Далі вона надала слово Лесі Мушкетик.

Прочитати повністю...

 



Ювілейна виставка Олександра Бородая і Тамари Турдиєвої
в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури

 

Напередодні 75-річного ювілею заслуженого художника України Олександра Бородая (15.09.1946 - 08.11.2019) у Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури (НАОМА) в Києві відкрилась виставка Майстра (гаряча емаль, графіка, живопис, ескізи монументальних творів) та його дружини - члена Національної спілки художників України, живописця, художниці-портретистки Тамари Турдиєвої.

Прочитати повністю...

 



Корифеї українського стилю

 

09 вересня 2021 р. в ефірі радіо «UA: Культура» науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України Олійник М.В. прочитала міні-лекцію щодо популярності одягу з українськими маркерами у повсякденному житті киян в другій половині ХІХ - початку ХХ століття, яку можна прослухати запосиланням.

Пропонована тема цікава широкому загалу, тому пропонуємо ознайомитись з її викладом у науково-популярному стилі.

Прочитати повністю...

 



White Gold Porcellana Бориса Данилова

 

«White Gold Porcellana Бориса Данилова» - під такою назвою проходить в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (НМУНДМ) в Києві персональна виставка знаного в Україні і Європі київського фарфориста Бориса Данилова.

Прочитати повністю...

 



Презентація монографічної праці Т. В. Кара-Васильєвої

 

26 серпня у Музеї ЛНАМ відбулася презентація нової монографії відомої дослідниці національної культури, доктора мистецтвознавства, дійсного члена (академіка) Національної академії мистецтв України, лауреата Національної премії України ім. Т.Шевченка Тетяни Кара-Васильєвої «СТИЛЬ МОДЕРН В УКРАЇНІ» У монографії розглядаються особливості формування стилю модерн, який в різних регіонах України та у відмінних концептуальних модифікаціях набув ознак національного стилю. На багатому фактологічному та ілюстративному матеріалі, на тлі широкої хронології явищ образотворчого та декоративного мистецтва висвітлюється проблематика взаємодії просторових мистецтв, архітектури в творенні нової образно-пластичної мови. Значну увагу в книзі приділено традиційному мистецтву як джерелу стилістичних пошуків знаних українських мистців.

 Прочитати повністю...

 



«Мистецькі діалоги» в Національному музеї
українського народного декоративного мистецтва

 

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (НМУНДМ) в Києві відкрито імпрезу «Мистецькі діалоги», що презентує нові надходження музею 2015 - 2020 рр.

Прочитати повністю...

 


   

Міжнародна наукова конференція до Дня слов'янської писемності і культури

«СЛОВ'ЯНСЬКІ МОВИ, ЛІТЕРАТУРИ І КУЛЬТУРИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ ЦИФРОВІЗАЦІЇ

 

25 травня 2021 р. відбулася Міжнародна наукова конференція до Дня слов'янської писемності і культури «Слов'янські мови, літератури і культури в умовах глобальної цифровізації». Співорганізаторами конференції були Національна академія наук України, Український комітет славістів, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Інститут української мови НАН України, Інститут літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України, Інститут мовознавства імені О. О. Потебні НАН України, Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського НАН України (далі ІМФЕ), Український мовно-інформаційний фонд НАН України, Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

Прочитати повністю...

 


   

Круглий стіл у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва в Києві на тему: «Перспективи розвитку арт-проєкту сучасного художнього текстилю "Екологічний ракурс-25"»

 

12 липня 2021 р. в день великого православного свята апостолів Петра і Павла в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва в Києві (НМУНДМ) відбувся фінісаж (закриття) ювілейної виставки сучасного художнього текстилю «Екологічний ракурс-25». Музеєм також було організовано Круглий стіл, в якому обговорювалися подальші можливі перспективи цього арт-проєкту, який відзначає музейною імпрезою не більш і не менш, а чверть століття.

Прочитати повністю...

 


   

10 липня 2021 року Теофіл Рендюк, доктор історичних наук, старший науковий співробітник відділу «Український етнологічний центр» Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України відвідав, разом з групою талановитих українських митців, виконавців і членів делегацій з декількох зарубіжних країн, Літературно-меморіальний музей-садибу родини Рильських у селі Романівці Попільнянського району Житомирської області.

Прочитати повністю...

 


  

І Міжнародний етнолінгвістичний конгрес у Любліні

 

Із 20 по 24 червня 2021 року в Любліні на базі Університету Марії Кюрі-Склодовської відбувся Перший міжнародний етнолінгвістичний конгрес із очною (для жителів міста Люблін) і заочною (для учасників з інших міст Польщі та інших країн) участю за допомогою платформи ZOOM. Усього відбулося понад 20 пленарних і секційних засідань, виступив 121 учасник із 13 країн (Австралія, Австрія, Білорусь, Болгарія, Литва, Польща, Росія, Сербія, Словаччина, Україна, Франція, Хорватія, Чехія), які представляли 41 наукову установу.

Прочитати повністю...

 


  

Наукова конференція з міжнародною участю
«Народний костюм - відображення історії та культури нації»

 

 22 червня 2021 р. відбулася онлайн конференція, яка була присвячена Всесвітньому та Національному дням народного костюма в Республіці Молдові, який святкують в останню неділю червня. Захід був організований Институтом культурної спадщини Республіки Молдова, партнерами виступили Північний університетський центр Бая-Маре (Технічний університет Клуж-Напока), Музей Об'єднання (Музейний комплекс «Молдова», Ясси), Державний педагогічний університет ім. «І. Крянге» в Кишиневі, Національний музей етнографії та природознавства Республіки Молдова, Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України.

Прочитати повністю...

 


 

Відкриття ІІІ-го Міжнародного фестивалю козацької пісні «Козацькій славі жити у віках», 28 червня 2021 року

 

28 червня 2021 року, у День Конституції України, Теофіл Георгійович Рендюк, доктор історичних наук, старший науковий співробітник відділу «Український етнологічний центр» Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України взяв участь у ІІІ-му Міжнародному фестивалі козацької пісні «Козацькій славі жити у віках», який відбувся у місті Ірпінь.

Прочитати повністю...

 


 

Участь у дискусії «Лідана» - «Букрек»: румунсько-українськими літературними стежками»

 

25 червня 2021 року Теофіл Георгійович Рендюк, доктор історичних наук, старший науковий співробітник відділу «Український етнологічний центр» Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України був учасником дискусії «Лідана» - «Букрек»: румунсько-українськими літературними стежками».

Прочитати повністю...

 


 

«МАКСИМ РИЛЬСЬКИЙ ЛЮБИВ ТАКІ ЗІБРАННЯ!»

(Літературно-мистецький вечір із презентацією книг до 125-річчя від Дня народження Максима Тадейовича Рильського і 180-річчя від Дня народження Тадея Розеславовича Рильського, 16 червня 2021 р.)

  

16 червня 2021 року шанувальники творчості М. Т. Рильського мали справжнє свято. У Національному музеї літератури України презентували видання, приурочені відразу до двох ювілеїв: минулорічного (125-річчя від Дня народження Максима Тадейовича) і цьогорічного (180-річчя від Дня народження його батька - Тадея Розеславовича).

Прочитати повністю...

 


 

Міжнародна науково-практична конференція 
«Вирізування з паперу. Минуле майбутньому»

 

Нещодавно, 17 червня, відбулася міжнародна науково-практична конференція «Вирізування з паперу. Минуле майбутньому». Її провели литовські колеги в режимі онлайн, у заході брали участь більше 80-ти учасників з 11-ти країн, у тому числі й з України.

Прочитати повністю...

 


 

Міжнародному проєкту сучасного текстилю «Екологічний ракурс 25»

 

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (НМУНДМ) в Києві експонується Міжнародна виставка сучасного художнього текстилю «Екологічний ракурс 25» (гобелен, ліжник, експериментальний текстиль). Автором ідеї та куратором виставки, як і загалом керівником усього потужного міжнародного етномистецького проєкту «Екологічний ракурс», який в цьому році відзначає свій 25-річний ювілей, виступає педагог, етнограф, член НСХУ, доцент кафедри художнього текстилю Львівської національної академії мистецтв (ЛНАМ) Зеновія Шульга - талановита організаторка і менеджер, велика ентузіастка та натхненниця своїх львівських, київських, миколаївських, молдавських, польських колег, які дружньо підтримали її на відкритті виставки 10 червня 2021 р.

Прочитати повністю...

 


 

Магія третього виміру

 

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (НМУНДМ) відбулась надзвичайно успішна презентація книги «Магія третього виміру» знаного львівського вченого, доктора мистецтвознавства, завідувача кафедри художньої кераміки Львівської національної академії мистецтва (ЛНАМ), академіка Національної академії мистецтв України (НАМУ) п. Ореста Голубця, який перебуває в полі багатолітньої наукової роботи.

Прочитати повністю...

 


  

«ДАВАЙТЕ РАЗОМ БОРОНИТИ ЦЮ СВЯТУ СПРАВУ!»

Міжнародна науково-практична конференція «Тринадцяті фольклористичні читання, присвячені професору Лідії Дунаєвській», 27-28 травня 2021 р.

 

27 травня 2021 року вже втринадцяте відбулася масштабна зустріч фольклористичної еліти всієї країни - цьогоріч під назвою «Традиційна культура - шлях духовної деокупації». На платформі Zoom розпочали роботу традиційні Фольклористичні читання, присвячені професору Лідії Дунаєвській (організатори - Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Інститут філології, кафедра фольклористики, Центр фольклору та етнографії). Важливо відзначити, що конференція, яка вже давно переросла у міжнародний і міждисциплінарний формат, крім вітчизняних фольклористів, щорічно зґуртовує й іноземних гостей, а також представників суміжних наукових дисциплін.

Прочитати повністю...

 


  

ХХ Кирило-Мефодіївські читання у Харкові

 

26-27 травня 2021 р. у Харкові на базі Національного університету імені В.Н. Каразіна відбулася Міжнародна онлайн-конференція ХХ Кирило-Мефодіївські читання, присвячені 175-річчю харківської болгари стики, які традиційно до Дня слов'янської писемності і культури організовує історичний факультет університету та Центр болгаристики та балканських досліджень імені Марина Дринова (директор Центру С. Ю. Страшнюк). Співорганізаторами цього міжнародного наукового зібрання виступили Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, а також Інститут історичних досліджень БАН.

Прочитати повністю...

 


  

Звернення Інституту до Міністра освіти і науки України С. М. Шкарлета щодо поновлення спеціальності «Фольклористика» у переліку спеціальностей, за якими присуджуються наукові ступені

 

Прочитати повністю...

 


  

 


 

Міжнародна науково-практична конференція «Ерделівські читання»

  

24-26 травня 2021 року відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Ерделівські читання» в Ужгороді. Конференція була організована для розширення мережі виставкової, науково-творчої діяльності.

Прочитати повністю...

 


  

Участь в науково-практичній онлайн-конференції
«Міжнародні Герасимовські читання - 2021: ЗВУК І ЗНАК»

 

16-18 квітня 2021 р. в Національній музичній академії України імені П. І. Чайковського відбулася Науково-практична онлайн-конференція «Міжнародні Герасимовські читання - 2021: ЗВУК І ЗНАК», яка охопила широкий спектр проблем музичного мистецтва від найдавніших часів до сьогодення у царинах церковно-співацького мистецтва, виконавства західно-європейської музики XV-XVIIIст., історичної музикології, сучасної академічної музики. 

Прочитати повністю...

 


 

Результати ІІ Всеукраїнського дистанційного
фестивалю-конкурсу мистецтв «ЛемЦвіт»

 

Другий рік поспіль у перший день літа ГО «Київське товариство «ЛемКиїв» проводить фестиваль-конкурс мистецтв «ЛемЦвіт», який має на меті сприяти відродженню, збереженню та популяризації культурної спадщини лемків, ознайомити з історією та духовною культурою краю, активізувати культурний обмін між поколіннями вихідців з Лемківщини та їх нащадків.

Прочитати повністю...

 


 

Засідання РМВ ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України 19 травня 2021 р.

 

19 травня 2021 р. на платформі Zoom відбулося чергове засідання Ради молодих учених ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України. З огляду на наближення піврічних звітів співробітників та аспірантів Інституту членами молодіжної ради були озвучені персональні здобутки за означений період. Коротко зазначимо, що молоді науковці беруть участь у виконанні планових тем у відповідних відділах, публікуються у виданнях, що входять до міжнародних науково-метричних баз, залучені до комплектування та укладання багатотомних видань ІМФЕ, зокрема книг корпусу експедиційних джерел «Етнографічний образ сучасної України».

Прочитати повністю...

 

 


  

Молоді учені ІМФЕ презентували видання «Етнографічний образ сучасної України» на «Перших карпатських етнологічних читаннях» у м. Івано Франківську

 

27 травня 2021 р. на базі кафедри етнології і археології факультету історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника (м. Івано Франківськ) відбулася всеукраїнська науково практична конференція для молодих учених під назвою «Перші карпатські етнологічні читання». Подія об'єднала на онлайн-платформі Google Meet студентів, магістрантів й аспірантів з вишів Івано Франківська, Львова, Чернівців, Одеси, Запоріжжя та Умані, а також учнів старших класів із закладів освіти Івано Франківської та Хмельницької областей.

Прочитати повністю...

 


 

 


 

 



VI Міжнародна наукова конференція
«Мова і культура» - Кутаїсі (Грузія)

 

7-9 травня 2021 р. за підтримки Фонду розвитку гуманітарних і педагогічних наук і Кутаїського державного університету імені Акакія Церетелі проходила чергова, шоста Міжнародна наукова конференція "Мова і культура", добре знана на пострадянському просторі, з року в рік у ній бере участь велика кількість грузинських науковців-гуманітаріїв, а також фахівців з мовознавства, літературознавства, фольклористики та культурології з країн близького зарубіжжя.

Прочитати повністю...

 



ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція
«Сучасні виміри української регіоналістики»

 

У квітні відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні виміри української регіоналістики», організована спільно Міністерством освіти і науки України, двома інститутами Національної академії наук України - Інститутом мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського та Інститутом української археографії, джерелознавства ім. М. С. Грушевського на базі Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя. Офіційно датою проведення заходу було оголошено 7 квітня, але в зв'язку із загостренням стану пандемії, дату було перенесено на 22 квітня. Нові умови призвели й до використання нових технічно-інформативних форм спілкування, зокрема, роботи в режимі онлайн.

Прочитати повністю...

 



28 лютого 2021 року відбувся ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України за 2020/2021 навчальний рік по Відділенню літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства.

Прочитати повністю...

 



У рамках наукового проєкту «Культурна спадщина та національна ідентичність (Динаміка соціокультурних процесів у сучасних суспільствах Болгарії та України)» (2019-2021), який виконується між Національною академією наук України (Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського) та Болгарською академією наук (Інститутом етнології та фольклористики з Етнографічним музеєм) до 150-річчя з Дня народження Лесі України було підготовлено Антоніною Якімовою, філологом-перекладачем, директором Спiлки українських органiзацiй Болгарiї, документальний фільм про маловідомі події життя в Болгарії видатної письменниці.

Прочитати повністю...

 



 



З нагоди відзначення 425-річчя від дня народження Петра Могили, Митрополита Київського, 13 січня ц.р. старший науковий співробітник відділу «Український етнологічний центр» Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, директор громадської організації «Український інститут добросусідства» Т. Рендюк та представники Посольства Республіки Молдова в Україні і Посольства Румунії в Україні поклали квіти до пам'ятника Великого Архієрея.

Прочитати повністю...

 


 

12 січня під час зустрічі Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова та Президентки Республіки Молдова Майї Санду у переговорах взяв участь як основний перекладач Рендюк Теофіл Георгійович, шанований український дипломат, доктор історичних наук, старший науковий співробітник відділу «Український етнологічний центр» ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України. 

Прочитати повністю...