imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |
Європейський вимір українсько-польського наукового співробітництва


12 березня 2018 р. у залі засідань Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України (далі - ІМФЕ) професор Інституту польської філології Люблінського університету імені Марії Кюрі-Склодовської, доктор габілітований, пані Анна Бжозовська-Крайка (Польща) виступила з науковою доповіддю на тему: «З питань народної ангелології: медіаційна структура ангелів у польському фольклорі» // Z zagadnień angelologii ludowej: mediacyjna struktura aniołów w folklorze polskim.

 

Виступ професора Інституту польської філології Люблінського університету імені Марії Кюрі-Склодовської, доктора габілітованого Анни Бжозовської-Крайки

 

Варто підкреслити, що це не перший виступ поважної гості, яка постійно підтримує тісне наукове співробітництво з фольклористами та етнологами ІМФЕ та є автором та членом редколегії багатьох видань. Як голова Європейської комісії з науки Міжнародної організації з народної творчості IOV, голова польської секції IOV вона сприяє інтеграції українських вчених у європейський науковий простір, залучивши їх до роботи Європейської комісії, яку очолює (членами комісії від України є Л.К. Вахніна, О.О. Микитенко та І.М. Юдкін).

Її виступу передувала презентація нового видання ІМФЕ: Roots and Routes of Traditional European Cultures in the XXIstCentury. Of the 13th International Scientific Conference of FolkCulture. Papers and Materials (2013, June 27 - July 5, Kyiv -Sevastopol, Ukraine) = Шляхи розвитку традиційних європейських культуру ХХІ столітті. 13 Міжнародна наукова конференція з народної культури. Доповіді та матеріали (27 червня - 5 липня 2013 р., Київ -Севастополь, Україна) / [голов. ред. Г. Скрипник]. - Київ : ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України, 2017. 288 с. Воно було представлене упорядником та відповідальним редактором, завідувачем відділу української та зарубіжної фольклористики, кандидатом філологічних наук Л.К. Вахніною, яка головувала під час засідання наукового семінару.

 

Виступ завідувача відділу української та зарубіжної фольклористики, кандидата філологічних наук Л.К. Вахніної

 

Професор Анна Бжозовська-Крайка та її чоловік професор, доктор габілітований Вєслав Крайка, керівник Центру Конрадівських досліджень згаданого університету, також увійшли до складу редакційної колегії та авторського колективу. Слід відзначити, що спільно з Комісією з науки і дослідження Центрально-Східної Європи Міжнародної організації з народної творчості IOV відділом української та зарубіжної фольклористики ІМФЕ було організовано ХІІІ Європейську міжнародну наукову конференцію з народної культури «Джерела і шляхи традиційних європейських культур у ХХІ столітті»: (Київ - Севастополь, 27 червня - 5 липня 2013 р.) у рамках Міжнародного фестивалю «Понтійська арена». Саме матеріали згаданої конференції увійшли до презентованого видання, появі якого сприяла директор Інституту, академік Г.А. Скрипник. На обкладинці книжки вміщено світлину бандуристки Алли Ліщун з Рівенщини, викладача музичної школи, лауреата ХІХ міжнародного фестивалю «Понтійська арена»(2017).

Слід відзначити, що Анна Бжозовська-Крайка очолювала журі вже кількох згаданих фестивалів (директор Валентина Колесниченко), який після анексії Криму отримав нове життя в Києві за підтримки Міністерства культури України. Алла Ліщун виконала для присутніх у залі декілька українських народних пісень.

 

Виступ лауреата ХІХ міжнародного фестивалю «Понтійська арена» (2017) Алли Ліщун

 

Наукова доповідь професора Анни Бжозовської-Крайки викликала широке зацікавлення, як співробітників Інституту, так і колег з інших установ. Окрім народних традицій, доповідач проаналізувала поширений сьогодні серед польських народознавців та широкого загалу аматорський рух по створенню колекцій різних зображень та фігурок ангелів. Одну з найбільших колекцій зібрала відома польська фольклористка, професор, доктор габілітований, завідувач кафедри масової літератури та фольклористики Вроцлавського університету Йоланта Луговська, частину експонатів якої вона також розглядає в своїй доповіді.

В обговорені доповіді А. Бжозовської-Крайки взяли участь науковці відділу української та зарубіжної фольклористики: старший науковий співробітник, кандидат філологічних наук Л.В. Іваннікова, старший науковий співробітник, кандидат філологічних наук І.М. Коваль-Фучило.

 

Старший науковий співробітник відділу української та зарубіжної фольклористики, кандидат філологічних наук Л.В. Іваннікова

 

Старший науковий співробітник відділу української та зарубіжної фольклористики, кандидат філологічних наук І.М. Коваль-Фучило

 

Вони звернули увагу на типологію української та польської народної культури, на важливість наукової теми та необхідність її дослідження в порівняльному аспекті, оскільки в українській традиції є чимало подібних явищ, на які звернула увагу доповідач. Зокрема йшлося по Хмельниччину та Галичину.

ІМФЕ підтримує постійний зв'язок з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, кафедра фольклористики якого співпрацює з відділом української та зарубіжної фольклористики. В обговоренні лекції Анни Бжозовської-Крайки виступили завідувач згаданої кафедри, доктор філологічних наук, професор О.П. Івановська та асистент кафедри, кандидат філологічних наук С.С. Ліщинська.

 

Завідувач кафедри фольклористики КНУ імені Тараса Шевченка, доктор філологічних наук, професор О.П. Івановська та асистент кафедри фольклористики КНУ імені Тараса Шевченка, кандидат філологічних наук С.С. Ліщинська

 

Провідний науковий співробітник відділу української та зарубіжної фольклористики, доктор філологічних наук О.О. Микитенко відзначила важливість участі фольклористів Інституту в міжнародних конференціях та заходах Міжнародної організації з народної творчості IOV, зокрема на останній ХІV Європейській науковій конференції, листопад 2017 р. (м. Андорф, Австрія). Вона продемонструвала присутнім журнал «Folk culture», який видає в Бахрейні президент IOV Алі Абдула Халіфа, де щойно опубліковано інформацію про згадану конференцію, одним з організатором якої була професор Анна Бжозовська-Крайка. 

 

Коментар провідного наукового співробітника відділу української та зарубіжної фольклористики, доктора філологічних наук О.О. Микитенко

 

Слід підкреслити, що організації нового українсько-польського діалогу, що відбувся під час зустрічі з Анною Бжозовською-Крайкою сприяло Посольство Республіки Польща в Україні в особі Радника з наукового та культурного співробітництва пані Емілії Ясюк, яка виголосила вітальне слово, де віддала належну увагу науковій співпраці ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАН України з польськими вченими. 

 

Виступ Радника з наукового та культурного співробітництва Посольства Республіки Польща в Україні Емілії Ясюк

 

Повернувшись до Любліна професор Анна Бжозовська-Крайка висловила щиру вдячність за чудову атмосферу та гостинність. У київських же колег на пам'ять про цікаву доповідь, залишилися подаровані нею маленькі образки ангеляток.

Зустрічі з відомими дослідниками Польщі та інших країн вже давно стали традиційними для засідань вченої ради та наукового семінару ІМФЕ, який виконує цілий ряд актуальних міжнародних проектів з європейськими країнами, сприяючи входженню української академічної науки в європейський культурний простір.

 

Лариса Вахніна
завідувач відділу української
та зарубіжної фольклористики,
кандидат філологічних наук

Оксана Микитенко
провідний науковий співробітник,
доктор філологічних наук