imfe.jpg
  English
.
.
.

2024,2023,2022,2021,2020,2019,2018,20172016,2015,2014,2013,2012,2011,2010

 

 

Етнографічна експедиція співробітників ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України

до Харківської та Полтавської обл.

 

     11‒18 жовтня 2016 р. науковці відділу «Український етнологічний центр» здійснили етнографічну експедицію до Валківського (смт Валки, смт Ков'яги, сс. Костів, Огульці, Високопілля), Коломацького (с. Шелестове, Нагальне), Нововодолазького (сс. Знам'янка, Стара Водолага, Федорівка, Круглянка), Красноградського (с. Миколо-Комишувата) районів Харківської обл. та Чутівського району (сс. Черняківка, Кочубеївка, Нова Кочубеївка) Полтавської обл. (керівник ‒ М. Бех).

Прочитати повністю...

 


 

Науково-практична конференція

«ОБРАЗ ШАХТАРСЬКОГО КРАЮ В ЕКРАННИХ МИСТЕЦТВАХ»

 

     28 жовтня 2016 р. з 10.00 до 13.00 в Малій залі Будинку кіно Національної спілки кінематографістів України відбулася науково-практична конференція «ОБРАЗ ШАХТАРСЬКОГО КРАЮ В ЕКРАННИХ МИСТЕЦТВАХ».

Прочитати повністю...

 


 

Зустріч з науковцями Інституту етнографічних досліджень

Центру гуманітарних наук Угорської АН в ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України

 

    6 жовтня 2016 року в конференц-залі ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України відбулася зустріч з науковцями Інституту етнографічних досліджень Центру гуманітарних наук Угорської АН Аготою Ішпан, Каталін Югас та Сіладі Левенте, які прибули до Києва в рамках міжнародного міжакадемічного проекту «Зміни національного, регіонального і локального рівня в народній культурі та суспільстві України та Угорщини в ХХ-ХХІ ст.» (2016-2018 рр.), керівниками якого є директор ІМФЕ Ганна Скрипник та директор ІЕД Балаж Балоґ. Балоґ та Югас свого часу вже побували на науковій конференції ІМФЕ, присвяченій 90-річчю закладу, де виступали на пленарному засіданні та в секціях.

Прочитати повністю...

 


 

Круглий стіл «Кіноосвіта Польщі: досвід синергії кіногалузі і освіти.

Кіно як засіб формування національної ідентичності»

 

    30 червня 2016 року в м. Києві (Будино Кіно, вул. Саксаганського,6) Інститут мистецтвознавства, фольклористики і етнології ім. М. Рильського НАН України в партнерстві з Польським Інститутом в Києві, Міністерством освіти і науки України, Академією української преси та Національною спілкою кінематографістів України провів круглий стіл «Кіноосвіта Польщі: досвід синергії кіногалузі і освіти. Кіно як засіб формування національної ідентичності».

Прочитати повністю...

 


 

    21 червня у відділі української і зарубіжної фольклористики Інституту мистецтвознавства, фольклористики і етнології ім.М.Т.Рильського НАН України відбулася зустріч з болгарським фольклористом і славістом, культурним антропологом, полоністом, перекладачем, доцентом секції порівняльних фольклористичних досліджень Інституту етнології і фольклористики спільно з Етнографічним музеєм Болгарської академії наук, доктором Катею Михайловою.

Прочитати повністю...

 



    15 червня 2016 року відбулася маніфестація академічної громади і пікетування Кабінету Міністрів України з вимогою припинити геноцид вітчизняної науки.

Прочитати повністю...

 



На підтримку академічної науки

 

    У світі вже здавна усталилася думка, що без національної науки жодна держава не матиме цивілізаційної перспективи. Проте в Україні повелося так, що за будь-яких політичних систем і режимів найвразливішою суспільною групою, що першою зазнавала владних утисків, була наукова інтелігенція, яка пережила і численні репресії, й ідеологічні чистки, і згортання дослідницьких напрямків та знищення наукових шкіл, і «закриття» цілих дисциплін та вилучення на десятиріччя з наукового вжитку імен «націоналістичних» і «неблагонадійних» вітчизняних науковців. Думалося, що нарешті за часів незалежності українську науку буде належним чином поціновано й підтримано вже своєю владою. Проте не так сталося, як гадалося…

Прочитати повністю...

 


 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ «Українського мистецтвознавства», вип. 15.

 

    23 лютого в залі Київської організації Національної спілки композиторів України (вул. Пушкінська, 32) відбулася презентація збірника наукових статей «Українське мистецтвознавство: матеріали, дослідження», випуск 15, який щорічно видається ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України (головний редактор Г. Скрипник, відповідальний секретар В. Кузик, редактор-координатор О. Щербак, редактор А. Кравченко). Цей випуск майже весь присвячено ювілею українського композитора-класика Л. М. Ревуцького, 125-річний ювілей якого відбувся два роки тому. У своїх статтях 25 авторів всебічно аналізували творчість знаного Майстра, визначили його роль в розвитку національної культури.

Прочитати повністю...

 


 

    11 лютого 2016 року в конференц-залі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН (вул. Грушевського, 4) відбувся треніг для співробітників Інституту «Практична медіаграмотність: як не потонути в інформаційному дощі». Тренінг провели Оксана Волошенюк та Олександра Шаповал – співробітники відділу кінознавства ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України.

Прочитати повністю...

 


 

    В Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України вийшов друком збірник матеріалів Круглого столу «Гуманітарні виклики та соціальні наслідки військових дій на Сході України», що відбувся за участю вітчизняних та зарубіжних учених і громадських діячів в ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України 22 вересня 2015 року.

Прочитати повністю...