imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |

Науковий диспут
«Скрипка та гармонь - традиція чи імпорт?»

 

16 травня 2019 р. у рамках Фестивалю науки, який щорічно проводить НАН України, в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім.. М.Т. Рильського НАН України (далі - ІМФЕ) відбувся науковий диспут між провідним науковим співробітником відділу музикознавства та етномузикології, доктором мистецтвознавства, професором Михайлом Хаєм та мистецтвознавцем цього ж відділу, керівником фольклорного ансамблю «Божичі» Іллею Фетисовим.
Диспут було присвячено розгляду місця та ролі в українській традиційній інструментальній музиці скрипки та гармоні, двох інструментів, стосовно яких вченими, починаючи від М. Лисенка та Г. Хоткевича і закінчуючи опонентами, які взяли участь у диспуті, висловлюються різні точки зору стосовно традиційності для українського селянського середовища.

 

Виступ провідного наукового співробітника ІМФЕ, доктора мистецтвознавства М. Хая

 

Під час диспуту опоненти ознайомили присутніх із історію виникнення інструментів, їх трансформацій та функціонування на території України, взаємодії із місцевою інструментальною музикою та впливу на неї.

 

Виступ мистецтвознавця ІМФЕ І. Фетисова

 

Дискусія супроводжувалася демонстрацією музичних аудіо та відеозаписів. В кінці заходу, присутні слухачі мали змогу висловити своє бачення процесів, про які розповіли опоненти.

Відеозапис диспуту можна переглянути за наступним посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ZfY8nqmsf0Q&t=59s

 


Ілля Фетисов
мистецтвознавець