imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |

Голосіївська осінь

 

21 вересня 2018 р. пройшов фестиваль української поезії «Голосіївська осінь», присвячений 50-річчю Київського літературно-меморіального музею Максима Рильського - оселі, де видатний поет прожив останні десятиліття свого життя. Представниками на заході від Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України (далі - ІМФЕ) були провідний науковий співробітник відділу екранно-сценічних мистецтв та культурології, доктор філологічних наук Т.П. Руда, завідувач відділу української та зарубіжної фольклористики, кандидат філологічних наук Л.К. Вахніна, науковий співробітник відділу української та зарубіжної фольклористики, кандидат філологічних наук В.Д. Головатюк.

 

 

 

Фестиваль проводився на подвір'ї Музею біля входу до будинку, де змогли розташуватися численні гості заходу: переважно знані науковці, дехто з яких за життя поета зустрічався з ним, а також когорта молодих дослідників, літераторів-початківців, перекладачів.

Відкрила фестиваль директор Музею Вікторія Леонтіївна Колесник розповіддю про історію створення та діяльність установи. Виступав і онук Рильського - Максим Георгійович, який докладає чимало зусиль для збереження пам'яті про славетного діда та популяризації його творчості, зокрема, видає низку збірників його поезій та перекладів.

 

 

Виступ Максима Георгійовича Рильського

 

Про діяльність літературної студії при Київському національному університеті імені Тараса Шевченка розповів доктор філологічних наук, професор М.К. Наєнко, відомий літературознавець, автор низки праць з історії та теорії літератури, один з ініціаторів відкриття в КНУ імені Тараса Шевченка спеціальності «Літературна творчість». Учасникам літературної студії, переважно поетам-початківцям, було надано можливість репрезентувати власні поетичні твори.

Від ІМФЕ виступила Тетяна Петрівна Руда із презентацією своєї книжки «Грані великого таланту. Максим Рильський - поет, перекладач, учений» і розповіддю про те, як в Інституті, директором якого більше двадцяти років був М.Т. Рильський, вивчають його наукову спадщину.

 

 

Виступ провідного наукового співробітника відділу екранно-сценічних мистецтв та культурології ІМФЕ, доктора філологічних наук Т. П. Рудої

 

Широку культурну програму доповнили виступи музикантів - народного колективу «Червона калина» з села Романівка на Житомирщині, де народився Максим Тадейович, звучала також і бардівська пісня. З вітальним словом виступив дикертор Музею-садиби родини Рильських в селі Романівка Бородавка Ігор Олександрович.

 

 

Виступ народного колективу «Червона калина» (с. Романівка Попілянського р-ну Житомирської обл.)

 

Спілкування проходило в невимушеній теплій атмосфері, якій сприяла і тепла осіння погода. Усіх учасників та гостей заходу пригощали запашними червоними яблуками, вирощеними в саду Максима Рильського. Мимоволі пригадуються його поетичні рядки «Яблука дозріли, яблука червоні...».

 

Валентина Головатюк
науковий співробітник,
кандидат філологічних наук
 
Тетяна Руда
провідний науковий співробітник,
доктор філологічних наук