imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |
Заходи ХІІ Всеукраїнського фестивалю науки у Кропивницькому
за участю науковців ІМФЕ ім. М.Т. Рильського НАН України

 

17-18 травня 2018 р. в рамках ХІІ Всеукраїнського фестивалю науки співробітники відділу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтв Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України (далі - ІМФЕ) на чолі із завідувачем доктором мистецтвознавства, академіком НАМ України Т.В. Кара-Васильєвою відвідали місто Кропивницький.

17 травня 2018 р. у відділі мистецтв Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського, однієї з найстаріших в Україні, відбулася презентація наукового п'ятитомного видання ІМФЕ «Історія декоративного мистецтва України» (головний редактор - Г. Скрипник, науковий редактор - Т. Кара-Васильєва).

 

 

 

У своїх виступах Т.В. Кара-Васильєва, О.О. Клименко, З.А. Чегусова, Н.В. Студенець висвітлили новизну цього унікального колективного дослідження, ознайомили присутніх з основними концептуальними засадами кожного тому, розповіли про роботу над розділами видання. 

Було підкреслено, що у цій праці багато художніх явищ різних періодів розвитку української культури, які вперше введено до наукового обігу, переосмислено з позицій сучасної науки. Виступи науковців супроводжувалися широким корпусом ілюстративного матеріалу, а також відеофільмом, відзнятим на першій презентації цього видання 25 січня 2017 р. у залах Національного музею українського народного декоративного мистецтва.

Основні наукові набутки, викладені в «Історії», концепція цього капітального широко ілюстрованого видання були відзначені у виступі Т.В. Кари-Васильєвої та З.А. Чегусової на місцевому телебаченні.

 

Виступ завідувача відділу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтв ІМФЕ, доктора мистецтвознавства
Т. В. Кари-Васильєвої

 

Виступ наукового співробітника відділу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтв ІМФЕ З. А. Чегусової

 

Учасники заходу

 

18 травня 2018 р., у Міжнародний день музеїв, під час творчої зустрічі науковців ІМФЕ з відвідувачами Кіровоградського обласного художнього музею співробітник відділу, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України З. Косицька провела лекцію-майстер-клас з витинанки, поєднавши у своєму виступі історію, теорію і практику цього виду декоративного мистецтва. Науковці відділу мали можливість поспілкуватись і відповісти на численні запитання викладачів та студентів Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

 

 

Виступ молодшого наукового співробітника відділу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтв ІМФЕ
З. М. Косицької

 

Під час перебування у Кропивницькому співробітники Інституту були присутні на відкритті виставки «Жінки незалежності», присвяченої 100-річчю незалежності Польщі, за участі керівника Консульського відділу Посольства Республіки Польща - Генерального консула РП у Києві Томаша Дедерка та організатора виставки, голови товариства «Полонія» Олександра Полячка. Науковці Інституту також мали нагоду провести творчі зустрічі з колективом Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, Художньо-меморіального музею О.О. Осмьоркіна, картинної галереї Петра Оссовського «Світ і вітчизна», взяти участь у захоплюючій екскурсії історичними куточками міста.

 

Екскурсія в Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї

 

Відділ образотворчого та
декоративно-прикладного мистецтв