imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |

Науково-практична конференція
«Внесок роду Щербаківських в українську культуру»
(22.09.2017 р., смт Ружин Житомирської області)

 

Серед пам'ятних дат і ювілеїв 2017 року, відзначення яких на державному рівні передбачено постановою Верховної Ради України,  140-ліття від дня народження знаного українського вченого, музейника, пам'яткоохоронця, педагога Данила Щербаківського (1877-1927). Крім неоціненого внеску у формування колекцій національної культурної спадщини, дослідження різноманітних реалій і явищ матеріальної та духовної культури України, Д. Щербаківський залишив помітний слід як організатор наукового життя, зокрема етнографічних та мистецтвознавчих установ Всеукраїнської академії наук.

Одними з перших на цю знаменну подію відгукнулися земляки славетного вченого, який народився у с. Шпичинці (нині Ружинського району Житомирської області). Ружинська районна рада підтримала ініціативу селищного осередку товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка (голова - Віктор Митюк) і оголосила 2017 рік на Ружинщині роком родини Щербаківських, щоб віддати шану священику церкви Різдва Богородиці в с. Шпичинці, побратиму старогромадівців Тадея Рильського й Володимира Антоновича отцеві Михайлові Щербаківському та його синам - видатним україністам Данилові та Вадимові Щербаківським.

22 вересня в районному центрі відбулася науково-практична конференція «Внесок роду Щербаківських в українську культуру», на яку були запрошені дослідники не лише з Житомирської області, але й з Києва, Львова, Харкова, Лондона.

 

 

З вітанням до учасників конференції звернулися єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій (Українська православна церква Київського патріархату), перший заступник голови Ружинської районної державної адміністрації Олександр Черешнюк. Окрім цікавих і змістовних доповідей, присутні мали можливість переглянути фільм «Із життя - в безсмертя» (автори - Анатолій Богуш і Віктор Митюк) про славетну родину Щербаківських. До конференції було видано збірку «Рід Щербаківських - звитяжці української культури», до якої ввійшли не лише матеріали доповідачів, але й вибрані спогади та дослідження Михайла, Вадима й Данила Щербаківських.

 

 

Після закінчення конференції її учасники побували в селі Вчорайшому, де оглянули встановлений у минулому році пам'ятний знак народознавцю Володимиру Менчицю (1837-1916) і місцеву школу, у якій упродовж 1919-1921 років викладав Максим Рильський, що засвідчує пам'ятна дошка на фасаді школи.

 

Приміщення старої школи, де викладав М. Рильський

 

 

Пам'ятна дошка М. Рильському на фасаді будівлі нової школи

 

Після цього відбулася знакова подія - відкриття пам'ятного знаку отцеві Михайлові, Данилу й Вадиму Щербаківським у селі Шпичинці, до якої долучилися учасники конференції та місцеві мешканці.

 

 

У роботі конференції та урочистостях у Шпичинцях взяла участь кандидат мистецтвознавства, науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України Ірина Ходак, яка багато років досліджує науковий і творчий доробок представників роду Щербаківських.

Заходи на Ружинщині відбулися в надзвичайно щирій, дружній атмосфері, а їхні учасники висловили надію, що спільними зусиллями вдасться створити музей у Ружині та зберегти будинок Щербаківських у с. Шпичинцях.