imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |
Авторський концерт композиторки Богдани Фільц

 

12 лютого 2017 р. у Колонному залі Національної філармонії України відбувся авторський концерт композиторки Богдани Фільц, заслуженої діячки мистецтв України і лауреатки низки мистецьких премій, а саме: імені Миколи Лисенка, імені Віктора Косенка, імені Артемія Веделя, Всеукраїнського конкурсу композиторів "Духовні псалми", кавалера ордена Великомучениці святої Варвари та музикознавця, багаторічного наукового співробітника ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України, яка все своє життя працювала тут на різних посадах молодшого, старшого та провідного науковця, кандидата мистецтвознавства і доктора філософії мистецтва.

Захід відбувся в рамках Абонемента № 1 "Запрошення до музики" (для дітей молодшого шкільного віку) під заголовком "Світ дитинства в музиці сучасних українських композиторів. Богдана Фільц - до 85річчя від дня народження". Там прозвучало багато вокальних та інструментальних творів авторки, написаних для дітей, у високохудожньому виконанні талановитих солістів Національної філармонії, лауреатів міжнародних конкурсів - Каріни Кондрашевської (сопрано), заслуженої артистки України Руслани Якобінчук (меццо сопрано), Олександра Харламова (бас), заслуженої артистки України, професора Музичної академії України Ольги Рівняк (скрипка), Володимира Кнорозка (піаніст), який виступив у двох амплуа: як соліст фортепіанних творів та концертмейстер, супроводжуючи всі номери, виконані зазначеними артистами.

Усі учасники чудово, дуже виразно і осмислено розкривали образний зміст творів різних жанрів і саме їх натхненне і одухотворене виконання створило особливу щиру атмосферу спілкування між виконавцями та юними слухачами, надало музиці непересічного звучання і навіть якогось особливого шарму завдяки вишуканому музичному озвученню музично-поетичних мініатюр досвідченими майстрами сцени.

Немалу роль у цьому мистецькому спілкуванні "від серця до серця" відіграла цікава розповідь про творчість Б. Фільц ведучого музикознавця, заслуженої діячки мистецтва України Світлани Корецької. На початку концерту вона коротко окреслила здобутки композиторки, а потім у процесі ведення концерту у вільній формі живої безпосередньої розмови, запитань і навіть загадок юні слухачі разом із Світланою Корецькою розкривали образний зміст і характер того чи іншого твору, тим самим заохочуючи їх до активного сприймання музики.

У концерті прекрасно прозвучали твори для фортепіано з циклу "Закарпатські новелети" та "Полька" у виконанні В. Кнорозка, для скрипки "Аркан" та "Весняний романс" у віртуозному й емоційному виконанні О. Рівняк, колоритна картинка на слова В. Ладижця "На високій полонині" у виконанні К. Кондрашевської, пісні на вірші О. Олеся "Ялинка" і Д. Павличка "Заєць" у виконанні О. Харламова, колискова "Хиталочка-гойдалочка" на вірш Т. Коломієць, яку співала Р. Якобійчук. Дуже гарно були також сприйняті слухачами вокальні ансамблі - дует "Ой, вишеньки-черешеньки" на вірші Лесі Українки, виконаний К. Кондрашевською та О. Харламовим, тріо на вірш О. Олеся "Дощик" у виконанні К. Кондрашевської, Р. Якобінчук та О. Харламова та на завершення концерту - вони ж заспівали у супроводі фортепіано широко відому хорову піню на слова М. Сингаївського "Любимо землю свою". Їхня інтерпретація і виконання квартетним складом солістів надало творові цікавого і своєрідного тембрового звучання, розкрило нові можливості в аспекті виконавської практики.

 

Старший науковий співробітник 
відділу музикознавства та етномузикології, 
кандидат мистецтвознавства 
Ольга Панасівна Кушнірук

 

 

На сцені Колонного залу Національної філармонії після концерту «Світ дитинства в музиці сучасних українських композиторів. Богдана Фільц - до 85-річчя від дня народження» 12 лютого 2017 р. Зліва направо: Світлана Корецька, музикознавець, ведуча концерту, Каріна Кондрашевська (сопрано), Б.Фільц, Руслана Якобінчук (меццо сопрано), Володимир Кнорозок (піаніст), Оля Волк - внучата племінниця Б. Фільц 
 
  
 Зліва направо: Р. Якобінчук, О. Харламов (бас), Б. Фільц, К. Кондрашевська з дітьми-слухачами
 
 
Зліва направо: К. Кондрашевська, Б. Фільц, О. Харламов і В. Кнорозок
 
  
Зліва направо: С. Корецька, О. Харламов, Б. Фільц, С. Кондрашевська, В. Кнорозок з дітьми-слухачами
 
  
Б. Фільц з виконавцями і дітьми на сцені після концерту
 
  
Виступ Б. Фільц перед слухачами
 
Зліва направо: С. Корецька, К. Кондращевська, Б. Фільц, О. Харламов, Р. Якобінчук
 
На сцені після концерту Б. Фільц з виконавцями та дітьми
 
 Зліва направо: О. Харламов, К. Кондрашевська, Б. Фільц, Р. Якобінчук і В. Кнорозок на сцені філармонії після концерту