imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |
Рильські читання. Полоністичні сильветки

 

Протягом багатьох років ІМФЕ імені М. Т. Рильського НАН України постійно співпрацює з Київським літературно-меморіальним музеєм Максима Рильського, вчені беруть участь у всіх літературно-мистецьких заходах, організованих у Голосієво, Романівці, Каневі. Наукові співробітники Інституту Т. П. Руда, В. В. Кузик, Л. К. Вахніна, Л. Г. Мушкетик, О. О. Микитенко постійно сприяють діяльності музею, виступаючи як наукові консультанти та доповідачі.

17 листопада 2016 року Київський літературно-меморіальний музей Максима Рильського в Голосієво з ініціативи його директора Вікторії Колесник розпочав серію творчих зустрічей під назвою «Рильські читання. Полоністичні сильветки». Цей захід музей також здійснює спільно з Інститутом мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т.Рильського НАН України, для якого українсько-польські культурні взаємини залишаються одним з пріоритетних напрямів дослідження..

«Рильські читання. Полоністичні сильветки» відкрилися лекцією завідувача відділу української і зарубіжної фольклористики, кандидата філологічних наук Лесі Вахніної - відомого в Україні та Польщі дослідника українсько-польських фольклорних та фольклористичних зв'язків, автора численних публікацій, присвячених полякам в Україні, перекладача польських народних казок - на тему «Полоністика в ІМФЕ імені М. Т. Рильського». За популяризацію польської культури в Україні вона була удостоєна високого звання заслуженого діяча культури Республіки Польща. Дослідниця ознайомила слухачів з історією та сучасним станом полоністичних студій в ІМФЕ імені М. Т. Рильського НАН України, представила нові видання Інституту. З ініціативи його директора - академіка Ганни Скрипник було видано польські спецвипуски часописів «Народна творчість та етнологія», «Студії мистецтвознавчі», 3 випуски збірника наукових праць «Українсько-польські культурні взаємини», продовжують реалізовуватись спільні українсько-польські наукові проекти з Інститутом археології та етнології ПАН, Інститутом мистецтв ПАН, Польським народознавчим товариством та вишами Польщі. На виступі Л. К. Вахніної були присутні вчителі, бібліотечні працівників Голосіївського району, культурна громада Києва, яка об'єдналася навколо музею, а також наукова молодь Інституту.

Директор Київського літературно-меморіального музею Максима Рильського Вікторія Колесник ознайомила слухачів з програмою майбутніх Рильських читань, на яких заплановано зустрічі з відомими полоністами та перекладачами. На майбутніх засіданнях заплановано заслухати лекції співробітників ІМФЕ імені М. Т. Рильського НАН України - Лесі Халюк, Мирослави Карацуби, Валентини Головатюк, Ірини Коваль-Фучило, Тетяни Шевчук, які попередньо дали згоду на презентацію свого наукового доробку.

Символічно, що «Рильські читання. Полоністичні сильветки» відбувалися в музейній залі, де на одній з експозицій було представлено диплом почесного доктора Ягеллонського університету, яким було удостоєно незабутнього поета-академіка Максима Тадейовича Рильського. Важливо, що музей М. Т. Рильського залишається осередком духовності в Києві та в Україні, продовжуючи традиції славетного поета.

 

Під час заходу: директор Київського літературно-меморіального музею Максима Рильського Вікторія Колесник та завідувач відділу української та зарубіжної фольклористики ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України Леся Вахніна

 

Учасники творчої зустрічі «Рильські читання. Полоністичні сильветки»