imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |
VIII Міжнародна наукова конференція
Інституту культурної спадщини Академії наук Республіки Молдова
(31 травня - 2 червня 2016 р., м. Кишинів)

 

В останній тиждень травня в Інституті культурної спадщини Академії наук Республіки Молдова (м. Кишинів) традиційно відбувається Міжнародна наукова конференція, що об'єднує для дискусій та презентацій не тільки тамтешніх культурознавців, а й багатьох закордонних колег. Цьогоріч у період з 31 травня по 2 червня на базі Інституту було проведено чергове, уже восьме зібрання, присвячене 55-річному ювілею Академії наук Молдови та 10-річчю з дня фундації установи-«господаря». Захід було організовано зусиллями науковців Молдови за підтримки Національної археологічної агенції (м. Кишинів), а також закладів сусідньої Румунії - Національного музейного комплексу «Молдова» (м. Ясси) й Інституту Археології (м. Бухарест) та ін..У 2016 р. оргкомітет запропонував учасникам обговорити кілька актуальних питань, пов'язаних з вивченням, збереженням і трансляцією в сучасних умовах матеріального й духовного надбання. Така багатовимірна проблематика зумовила виділення організаторами вужчих напрямів, що лягли в основу роботи окремих секцій: «Археологія та міждисциплінарні дослідження», «Етнологія: загальні питання та міждисциплінарні пошуки», «Культурні взаємовпливи в національному мистецтві».

У конференції взяли участь понад 200 учасників, як з Молдови, так і з інших країн - Франції, Румунії, Німеччини, Білорусі, Російської Федерації, Угорщини, Грузії та ін. Традиційно не оминули увагою це зібрання українські дослідники (історики, археологи, етнологи, мистецтвознавці), які приїхали до м. Кишинів досить численною делегацією. У різних секціях із доповідями та презентаціями виступили представники освітніх та наукових установ Києва, Миколаєва, Одеси, Тернополя, Чернігова.

На пленарному засіданні, що відбулося 31 травня, виголосили наукові доповіді та привітали учасників віце-міністр культури республіки, доктор Георге Постіке, а також завідувач Відділення Гуманітарних наук та Мистецтва АН Молдови, професор Віктор Цвіркун. Далі обговорення актуальних проблем сучасної гуманітаристики продовжилося в рамках роботи секцій, кожна з яких поділялася на менші групи, що працювали два дні поспіль. Робочими мовами наукового заходу були румунська, англійська та російська.

Особливо цікаві дискусії відбулися в рамках секції «Етнологія: загальні питання та міждисциплінарні пошуки», що проходила у форматі двох засідань - 31 травня та 1 червня 2016 р. У виступах учасників, часто візуалізованих за допомогою презентацій, було порушено чимало важливих завдань етнології. Зокрема, значну увагу було приділено традиційній матеріальній і духовній культурі різних етносів, її нинішньому стану збереження і виявам трансформацій; особливостям трансляції етнокультурної спадщини, міжетнічним взаємовпливам на пограниччях, територіальній та етнічній ідентичності тощо.

У роботі першого засідання секції, модераторами якого були доктори Зінаїда Шофранскі та Валентина Урсу, взяли участь і співробітники Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України. Вони виголосили доповіді, де торкнулися різних (і предметно, і географічно) тем: антропології традиційного ремісництва Лівобережної України (Наталія Литвинчук «Ремесленничество в повседневной жизни населения Сумского Полесья, Слободской Украины и Среднего Поднепровья: между искусством и рутиной»), деяких аспектів народної педіатрії населення українсько-польського пограниччя (Дзвенислава Ганус «Verbal magic in folk pediatrics in the population of the Ukrainian-Polish borderland: special features of tradition existence»), окремих питань господарської культури мешканців українсько-молдовського порубіжжя (Олександр Головко «Традиционное овцеводство в системе жизнеобеспечения населения Среднего Поднестровья»).

У рамках конференції також відбулися презентації нових книг співробітників Інституту культурної спадщини: монографії Єлизавети Квілінкової «Гагаузы в этнокультурном пространстве Молдовы» та праці Адріана Долгі «Istorie şi politică în comunism (1917-1965). Cazul R(A)SS Moldoveneşti».

Окрім заходів, передбачених програмою, у перервах учасники міжнародного зібрання мали змогу поспілкуватися між собою, поділитися інформацією щодо провідних дослідницьких напрямів в установах їхніх країн, обмінятися контактами, налагодити наукову співпрацю. Етнологи ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України, наприклад, бесідували зі своїми колегами, співробітниками сектору «Етнологія українців» Інституту культурної спадщини, Віктором та Катериною Кожухарями щодо можливостей українсько-молдовського наукового співробітництва, а також записали на їхнє прохання інтерв'ю для радіопрограми «Відродження», адресованої українській громаді Республіки Молдова.

 

Наталія Литвинчук, к.і.н., м.н.с. відділу «Український етнологічний центр»
Олександр Головко, провідний етнолог відділу «Архівні наукові фонди рукописів та фонозаписів»

 

Делегація українських етнологів з сертифікатами учасників конференції (зліва - направо: О. Головко, Н. Литвинчук, К. Литвин, С. Маховська) (1 червня 2016 р.). 

 

 Доктор педагогіки Катерина Кожухар (сектор «Етнологія українців» Інституту культурної спадщини АН Молдови) бере інтерв'ю у Н. Литвинчук, к.і.н., м.н.с. відділу «Український етнологічний центр» ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України для радіопрограми «Відродження» (1 червня 2016 р.).