imfe.jpg
  English
.
.
.

| Надрукувати |

Від архіву до сцени: прикладний аспект наукових досліджень

 

         Проблеми збереження та популяризації духовної спадщини народу давно вже потребують об'єднаних зусиль науковців, працівників культури, освіти. З метою пошуку нових форм трансляції та функціонування етнокультурної спадщини народу, зокрема  фольклору, 24-25 травня 2013 р. у м. Чернігові був проведений дводенний семінар-практикум для керівників аматорських (зразкових) фольклорних колективів та методистів з фольклору Чернігівської області, у якому взяли участь науковці, діячі культури, освітяни з Києва, Чернігова, Ніжина.

Програмою семінару, організованого Чернігівським обласним науково-методичним центром культури і мистецтв Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації було передбачено науково-теоретичну та практичну частину заходу, другий день якого проходив у с. Салтикова Дівиця Куликівського району Чернігівської області. У роботі семінару взяла участь провідний науковий співробітник Українського етнологічного центру Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, к.іст.н. Бондаренко Г.Б. Під час лекції "Етнокультурна спадщина Чернігівщини у сучасних дозвіллєвих практиках", учасники семінару мали змогу ознайомитись не лише з власними польовими матеріалами науковця, записаними на Чернігівщині, але й із зразками народної пісенності початку 20ст. з архіву рукописів та фонозаписів  ІМФЕ. Наприклад, із записами 1916 р. у с.Прохори на Борзнянщині , збирач  Петро Коломийченко зафіксував тут біля 200 пісень від однієї виконавиці Марії Коломийченко 1850 р.н ( фонд 8-4, од.зб 378а), які подав разом з нотами та описами обрядів.

          Першого дня роботи програмою була передбачена презентація збірки "Співають "Сосницькі криниці" з репертуару цього  народного аматорського фольклорного колективу Сосницького РБК ( художній керівник Ганна Кузьменко) та практичне заняття "Специфіка роботи з фольклорним колективом в умовах міста. Пошук відповідного матеріалу та збереження традицій" на базі фольклорного колективу "Сіверяни" (художній керівник Якубець О.М.).

         Участь слухачів семінару у ІІ районному фестивалі "Народні скарби Куликівського краю" дозволила виявити сучасні тенденції у розвитку фольклорного мистецтва району, проаналізувати репертуар колективів, їх виконавську манеру, зафіксувати нові фольклорні явища. Серед учасників конкурсу переважали виконавці аутентичного фольклору. У фойє сільського будинку культури с.Салтикова Дівиця, де проходив фестиваль, можна було ознайомитись з виставкою творів народного декоративно-прикладного мистецтва. Журі фестивалю у складі Олеся Харченка ( голова - народний артист України),  пров.н.с. ІМФЕ Галини Бондаренко, директора обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв Надії Заваліної, головного хормейстра центру Ольги Коцур, викладачів Ніжинського училища культури і мистецтв, керівників фольклорного гурту "Народна криниця" Івана та Ольга Синиці визначило переможців конкурсної програми.

 

м. Чернігів  учасники семінару

 

Фольклорний колектив "Сосницькі криниці"

 

Учасниці колективу "Горлиця" Грабівського будинку фольклору Куликівського району

 

"Люблю все веселе" - вишивальниця із с.  Смолянка Катерина Янушкевич  біля своїх робіт

 

 Народний аматорський фольклорний колектив "Оберіг" Смолянського будинку культури отримав диплом 1 ступеня